Arsenal Fan Club
Arsenal FC
 
Szabadidő
 
Játékosok, alkalmazottak
 
Történelem
 
Impresszum
 
Egyéb
 
Partnerek
 
Csapatképek

The Arsenal First Team

Ladies Team

Reserves Team

 
Statisztika

 
Látogatóink
Indulás: 2006-03-25
 
Médiapartnerek

Győri ETO FC 

 
Partnerek
 

Hírek

Hírek

: Orbán Viktor a futball felé fordult

Orbán Viktor a futball felé fordult

Áron-DJourou  2007.03.23. 21:10

A negyvennégy éves, a másodosztályban vezető Felcsút igazolt labdarúgója, Orbán Viktor tudja, hogyan lehetne sikeres a magyar válogatott. Egy futballakadémiát ő maga is létrehozott, és bízik benne, az intézmények egészséges versenye közösen fellendíthetik a megutált sportágat. Felcsúton félkatonai viszonyok közt nevelik a tehetségeket, akik karatketerének formálásban is részt vennének. A szakmai programot külföldi szakemberekkel együtt alakítják ki, külön szabadrúgásórák is lesznek. Az egykori miniszterelnök a jugoszláv mintát követhetőnek tartja.

Egy héttel Puskás Ferenc halála előtt a felcsúti futballakadémia engedélyt kapott arra, hogy a leghíresebb magyar játékos nevét felvegye. Az intézményt április elsején avatják, az eseményre eljön az Arsenal francia edzője, Arsene Wenger is, de várhatóan Bölöni László is eljön az ezernyolcszáz lakosú Fejér megyei faluba. A Felcsút jelenleg a másodosztály listavezetője.

Lépésenkénti tervezés

Az akadémia ötletét Orbán Viktor álmodta meg, megvalósítását nyolc-kilenc éve még miniszterelnökként kezdte el, amikor még csak Várszegi Gábor tervezett hasonlót. Az akkor a Felcsúthoz visszaigazoló Orbán alapítványt hozott létre - ennek operatív irányításában a törvénynek megfelelően nem vehet részt -, és a fokozatos építkezést tartotta a legfontosabbnak.

Nem szerette volna, ha a faluban megjelennek a mecénások, akik átmenetileg képesek felvirágoztatni egy kiscsapatot. Aztán ha továbbállnak, akkor nincs utánpótlás, mert azzal nem törődtek, csak a pillanatnyi érdekeiknek megfelelően fektettek be.

Az első évfolyam huszonöt lakója már beköltözött

"Lépésenként akartunk előrehaladni, nyolc-kilenc éve nem éppen idilli körülmények között volt a felcsúti foci, azóta pályákat építettünk, most már műfüves nagypályánk is van, emellett több kisebb, és mindegyik világítással. Tavaly eljutottunk odáig, hogy egy romos, korábban varrodának használt épületből háromfős kollégiumi szobákat létesítettünk, ahol már az első évfolyam bent is lakhat, pontosan huszonöten" - mondta Orbán.

A politikus úgy látja, a magyar játékosoknak leginkább életmódbeli problémáik vannak, mert az edzésre ugyan a többség becsülettel felkészül, eközben nincsen az életre koncepciójuk. Hangoztatta, hogy a karakterformálás az egyik elsőszámú szempont Felcsúton. "Félkatonai a nevelés az intézményben, napi egy óra a szabadideje a bentlakóknak, fél hétkor kelnek a diákok, fél tízkor pedig takarodó van. Aki lógós, a pályán is az."

Nemzetközi tekintélyek segédkeznek a képzési tervben

Nehézség ugyanakkor az akadémia és az iskolai tanrend összeillesztése, ez még számukra is nagy feladat, bár a zsámbéki és a gödöllői egyházi iskolával van szerződésük, előbbibe busszal szállítják a tanulókat, az utóbbiba járók magántanulók, negyedévente kell vizsgázniuk.

Ingyenműfű

A felcsúti füves pálya melletti terület ingyen kapott műfüves borítást. Orbánék megtudták, hogy az osztrákoknál létezik egy olyan állami előírás: nyolcévente kötelező lecserélni a borítást. Eisenstadból kaptak egy telefont, hogy náluk ez a nyolcadik év most jött el, és a már felszedett második generációs műfüvet ingyen odaadják nekik, csak szállítsák el. Másnap már indultak a teherautók, elhozták, és napok alatt le is terítették.

Orbán szerint a magyar fiatalok semmivel sem tehetségtelenebbek bármelyik nemzet játékosaihoz képest, de napról napra nem ugyanolyan feltételek közt képzik és versenyeztetik őket, mint például a Liverpoolnál. Mi több, úgy gondolja, hogy csakis a tehetség alapján a magyarok hosszú távon ott lehetnének a világranglista tíz legjobbja között.

A szakmai munkáért az edzőképzés korábbi irányítója, Mezey György a felelős, de a képzési rend kialakításában részt vesz a Bayern München utánpótlás-igazgatója, Werner Kern, tanácsokat ad a leedsi Howard Wilkinson mellett a Dinamo Kijev alelnöke, Szabó József is, aki korábban az ukrán válogatott szövetségi kapitánya is volt.

Tóth András tanítaná a szabadrúgásokat

Felhívta arra a figyelmet, a gyerekkel foglalkozó edzőknek azt az érzetet kell kelteniük, hogy nincs a képzésnél fontosabb: az edzésre nem beesnek, hanem jóval korábban ott vannak. A Videotonnal az UEFA-kupa döntőjéig menetelő Kovács Ferenc reaktiválását a magyar futball egyik nagy nyereségének tekinti.

A Leccében és Portugáliában is profiskodó Vincze Istvánt is megnyerte, a vasasos Szíjjártó István és Hegedűs Béla tanítja még az alapokat, a kapusokkal Disztl Péter foglalkozik. A tervei közt szerepel, hogy az újpesti Tóth András is foglalkozásokat tart, amelyeken elsősorban a szabadrúgásokat oktatná. Göröcs János szakértelmére is számítanak, hiszen korának az egyik legjobb középpályása volt, és a tudását már egy jó ideje nem adja át. A hetvenes években jól működő játékosmegfigyelői hálózatot is újjá akarja éleszteni, rajtuk keresztül már van is egy-két tizenkét éves kiszemeltje, akiket tizennégy éves korukban szívesen látna.

Határon túliakat is megmozgat

A futballakadémia éves költségvetése pillanatnyilag százmillió forint, ennek megszerzése a szintén edzői végzettséggel rendelkező, sörgyártulajdonos Genzwein Ferenc feladata, valamint a fogathajtó világbajnok Lázár Vilmosé. A Lázár érdekeltségi körébe tartozó CBA szponzora is az akadémiának.

A kollégiumban havi nyolcezer forintért lakhat egy diák, elismerte, hátrányban vannak az agárdi Sándor Károly Akadémiához képest, mert ott ez ingyenes. Ennek ellenére az ország minden részéből, de még a határokon túlról is vannak jelentkezők a következő évfolyamokra, szeptemberben indulhat el a második évfolyam.

Lehagyni Agárdot


Az agárdi akadémiával egy-két év múlva már versenyezni szeretne, aztán reményei szerint kulturált és fair versenyben le is hagyhatnák a riválist. "Bár az úttörőknek jár az extra prémium."

A jelenleg sérült, de még mindig igazolt futballista Orbán úgy véli, a magyar lakosság elfordult a futballtól, és ha már egyszer megutálta, akkor nehéz rávenni, hogy újra megszeresse, de ezért mindent meg kell tenni. Ő maga is szerelemből teszi a dolgát, hiszen harminckét éve van a futball közelében. A péntek délelőttjeit mindig a futballra szánja még most is.

A szerb minta jó alap lehet

"A magyar válogatott problémáit az akadémiák talán nyolc év múlva megoldhatják, de a bajnokság ettől még nem biztos, hogy erősebb, élményt nyújtó lesz, mert a klubokra csak közvetve lehetnek hatással. Tömegesítés nélkül a klubok bajai megoldhatatlanok, kivált, hogy tudjuk, huszonötezer játékosból kerül ki egy világklasszis. Magam egy jugoszláv mintát tudok elképzelni, vagyis jól képzett, külföldön edződő játékosokból álló válogatottat. Ezenkívül a szerbek vagy a horvátok általában kijutottak a világversenyekre, és amíg nem játszották le első meccsüket, addig titkos esélyesként is tartották őket számon."

Egyelőre egyetlen élvonalbeli klubbal sem állnak kapcsolatban, korábban az az elképzelés is felvetődött, hogy külföldi csapatokkal szerződjenek, ezt azonban elvetették. Örülne viszont annak, ha lenne egy olyan magyar csapat, ahol a tizennyolc éveseket tárt karokkal várnák, és a versenyeztetésük biztosított lenne. Egyúttal: ne csak a Bajnokok Ligája első köréig lenne erős egy magyar klub, hanem a főtáblás továbbjutásért is harcban lehetne.

Hírforrás: www.index.hu

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tabella
1. Manchester United 66
2. Chelsea 60
3. Liverpool 50
4. Arsenal 49
5. Bolton 47
6. Reading 43
7. Portsmouth 41
8. Everton 39
9. Newcastle 36
10. Blackburn 34
11. Tottenham 33
12. Middlesborough 32
13. Aston Villa 32
14. Fulham 32
15. Sheffield 30
16. Manchester City 30
17. Wigan 26
18. West Ham 20
19. Charlton 20
20. Watford 16
 
Chat
Csak regisztráltaknak!
 
A hónap képe (február)
A hónap képe (február)
 
Szavazás 1
Lezárt szavazások
 
Következő meccs

Következő meccs

LiverpoolLiverpool-ArsenalArsenal

Bajnoki találkozó

2007. 03. 31., szombat, 13.45

 
Szavazás 2
Edzőváltás?
Örülnétek-e, ha nyáron elmenne Mourinho a Chelsea éléről?

Persze!
Nem lenne rossz.
Nekem mindegy.
Nem örülnék.
Ne menjen el, mert jó ez a rivalizálás!
ne menjen el, mert kedvelem!
Ki az a Mourinho?
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Egérkövető
 
Írógép

 
Naptár
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 

Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?